20100615

MaRi kiTa m'ngingati MATI~Terdapat seorang pemuda yang kerjanya menggali kubur dan mencuri kain kafan untuk dijual. Pada suatu hari, pemuda tersebut berjumpa dengan seorang ahli ibadah untuk menyatakan kekesalannya dan keinginan untuk bertaubat kepada Allah s. w. t. Dia berkata, "Sepanjang aku menggali kubur untuk mencuri kain kafan, aku telah melihat 7 perkara ganjil yang menimpa mayat-mayat tersebut. Lantaran aku merasa sangat insaf atas perbuatanku yang sangat keji itu dan ingin sekali bertaubat."

" Yang pertama, aku lihat mayat yang pada siang harinya menghadap kiblat. Tetapi pabila aku menggali semula kuburnya pada waktu malam, aku lihat wajahnya telahpun membelakangkan kiblat. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" tanya pemuda itu. " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang telah mensyirikkan Allah s. w. t. sewaktu hidupnya. Lantaran Allah s. w. t. menghinakan mereka dengan memalingkan wajah mereka dari mengadap kiblat, bagi membezakan mereka daripada golongan muslim yang lain," jawab ahli ibadah tersebut.

Sambung pemuda itu lagi, " Golongan yang kedua, aku lihat wajah mereka sangat elok semasa mereka dimasukkan ke dalam liang lahad. Tatkala malam hari ketika aku menggali kubur mereka, ku lihat wajah mereka telahpun bertukar menjadi babi. Mengapa begitu halnya, wahai tuan guru?" Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai anak muda, mereka itulah golongan yang meremehkan dan meninggalkan solat sewaktu hidupnya. Sesungguhnya solat merupakan amalan yang pertama sekali dihisab. Jika sempurna solat, maka sempurnalah amalan-amalan kita yang lain,"

Pemuda itu menyambung lagi, " Wahai tuan guru, golongan yang ketiga yang aku lihat, pada waktu siang mayatnya kelihatan seperti biasa sahaja. Apabila aku menggali kuburnya pada waktu malam, ku lihat perutnya terlalu gelembung, keluar pula ulat yang terlalu banyak daripada perutnya itu." " Mereka itulah golongan yang gemar memakan harta yang haram, wahai anak muda," balas ahli ibadah itu lagi.

" Golongan keempat, ku lihat mayat yang jasadnya bertukar menjadi batu bulat yang hitam warnanya. Mengapa terjadi begitu, wahai tuan guru?" Jawab ahli ibadah itu, " Wahai pemuda, itulah golongan manusia yang derhaka kepada kedua ibu bapanya sewaktu hayatnya. Sesungguhnya Allah s. w. t. sama sekali tidak redha kepada manusia yang menderhakai ibu bapanya."

" Golongan kelima, ku lihat ada pula mayat yang kukunya amat panjang, hingga membelit-belit seluruh tubuhnya dan keluar segala isi dari tubuh badannya," sambung pemuda itu. " Anak muda, mereka itulah golongan yang gemar memutuskan silaturrahim. Semasa hidupnya mereka suka memulakan pertengkaran dan tidak bertegur sapa lebih daripada 3 hari. Bukankah Rasulullah s. a. w. pernah bersabda, bahawa sesiapa yang tidak bertegur sapa melebihi 3 hari bukanlah termasuk dalam golongan umat baginda," jelas ahli ibadah tersebut.

" Wahai guru, golongan yang keenam yang aku lihat, sewaktu siangnya lahadnya kering kontang. Tatkala malam ketika aku menggali semula kubur itu, ku lihat mayat tersebut terapung dan lahadnya dipenuhi air hitam yang amat busuk baunya," " Wahai pemuda, itulah golongan yang memakan harta riba sewaktu hayatnya," jawab ahli ibadah tadi.

" Wahai guru, golongan yang terakhir yang aku lihat, mayatnya sentiasa tersenyum dan berseri-seri pula wajahnya. Mengapa demikian halnya wahai tuan guru?" tanya pemuda itu lagi. Jawab ahli ibadah tersebut, " Wahai pemuda, mereka itulah golongan manusia yang berilmu. Dan mereka beramal pula dengan ilmunya sewaktu hayat mereka. Inilah golongan yang beroleh keredhaan dan kemuliaan di sisi Allah s. w. t. baik sewaktu hayatnya mahupun sesudah matinya."

Ingatlah, sesungguhnya daripada Allah s. w. t kita datang dan kepadaNya jualah kita akan kembali. Kita akan dipertanggungjawabkan atas setiap amal yang kita lakukan, hatta amalan sebesar zarah. Wallahua'lam..

p/s: mari kita berusha ke arah JAlan Allah~ aminn~

friendS~ ThanKs VisiTed Me.. :(


lokasi: wad anggerik(Hospital Gempol)
pelakon:sisihat-Fathi
:sisakit-jojon

uh.. sory.. this tyme were pretty sads.. kwn ku amirul shamil(JOJON)eksiden.. eksiden moto.. pretty bad.. my feeling.. 5 star of sadness of course.. kwn aku tuh.. aish.. hari2 dok men blasff.. asyikk dy je mng.. skrang dah boring ah.. sbb asyik aku je mng.. dear jojon please recover soon.. uh.. lpe plak.. hari senin aq decide to skip all class n went to visited jojon at hospital gempol.. hm.. mase lam kete aq mcm2 dok bermain dlm fikiran.. :

mcm mane ah jojo..
teruk ke..

boleh ckap x..
boleh mkan x..
i wonder if she can walk or not..
im preetty sure he will lose his weight over there (hospital)
i hope she recover soon..

tyme sampai kat ospital yg memakan mase lebih kurang sejam 50 min tuh..(wat a distances) mbr pnyer psal.. btolak kul 10.. sampai nak dekat kul 12.. 12 lebih laaa.. sbb kete jammed ikot bontot lorry.. loorryy ramai sgt.. haha bkan "byk" tp "ramai".. uh.. then nek ospital tgkat 3 kot.. x prsan tyme tuh sbb neves nak tgk jojon.. sampai kat wad dy.. aq lega tgk dy okeyh je..

just patah tgn kanan..
boleh jln..
boleh ckap tp slow..
boleh minum air..
boleh mkn bubur jew..

boleh men msg..
bleh men blaff..

boleh melawak..siap ckap "alah..relek ah,aq boleh men takraw agi nieyh"

dak2 nie plak bg semngat pelik2.. cthnye.. "rilek ah jojo..aq tgk ko ensem agi" haha.. mengong dak2 nie.. x leh bwak majlis langsong.. spoiled!! hm.. then abes waktu melawat kul 2.. then kitowng kuar.. salam jojon before out sambil bg kate2 hikmat :p.. then balik.. tyme odw blik tuh.. hp merah saga aq berbunyi.. rpenye txt dari jojon.. jojon ckap..:

"kenkawan,tq lawat aku td k.. papehal nnt kite jmpe.. kte lepak sesame mcm dulu k.. nseb aku hdup lg kn.. k.. kim slm sme.. " :(( sedey plak rase nye..

p/s:dear jojon i hope you will recover soon.. aku xde fight nak men blaff skunk nie.. :P aq doa ko sihat cpat..